Bonjour!

Hierbij een berichtje uit Montreal van As! Zoals jullie weten ben ik de komende weken in Montreal voor werk @COS. Ik ben hier voor training, om helemaal up en running te zijn als ons nieuwe filiaal in Vancouver eind november open gaat. Ik ben afgelopen zaterdag naar Montreal gevlogen (ongeveer 5,5 uur vliegen) en zit dus nu aan de oostkust van Canada. Alles is hartstikke netjes geregeld. Ik zit in een mooi hotel hartje centrum, op maar 5 minuten loopafstand van de winkel (wel zo fijn als je om 6:30am moet beginnen 🙂 ). Ook eten en vervoer van en naar vliegveld wordt netjes vergoed.

De week begon goed want zondag had ik nog een vrije dag en ook maandag bleek ik vrij te hebben in verband met Labor Day (nationale feestdag). Dinsdag om 7am had ik mijn eerste echte werkdag. Ik vond het best wel spannend, maar het was hartstikke leuk! De mensen die hier bij COS werken zijn allemaal heel erg aardig. Ze helpen mij niet alleen met het leren van het reilen en zeilen in de winkel, maar ook met tips voor leuke wijken, koffietentjes, restaurants en bars in de buurt.
Ik leer de eerste week het magazijn en goederenproces kennen, dit moet allemaal op een bepaalde manier omdat ze willen dat het in elke winkel hetzelfde gaat. Het viel mij al gauw op dat een aantal dingen hetzelfde zijn als bij H&M (die blauwe maandag dat ik daar gewerkt hebt…), maar veel is heel anders. De hele mentaliteit, werkwijze, producten en doelgroep is veel meer ‘high end’ vergeleken met H&M en de andere merken. Vancouver wordt de vierde COS winkel in Canada en de verwachting is dat onze winkel het heel goed gaat doen omdat het de enige winkel aan de westkust is en er geen mogelijkheid is om iets online te bestellen in Canada (ze lopen hier hopeloos achter…).

Volgende week zal ik meer in de winkel zelf zijn en richt ik mij op de klanten, producten, service en kassa’s. De weken erna zullen in het teken staan van visual / styling en management training.
Wat heel opvallend is in Montreal, is dat veel hier heel Europees is. De eerste taal is frans, maar iedereen spreekt ook vloeiend engels. Officieel is frans de voertaal, dus overal wordt je in het frans aangesproken en ook alle menus, borden etc zijn alleen in het frans. Daarnaast zijn er veel meer oudere gebouwen. stenen gebouwen en ‘cobblestone’ straten vergeleken met andere Noord-Amerikaanse steden. Ook de auto’s zijn Europees en kleiner, je ziet hier nauwelijks een enorme pick-up rijden, waar je in Vancouver nauwelijks een kleine Peugeot ziet rijden tussen de enorme SUV’s en pickups. Gelukkig zijn er ook veel kleine terrasjes, bakkertjes (met heerlijke croissants! 😛 ) en doen ze hier niet zo moeilijk over alcohol kopen en nuttigen als in British Columbia.
Ook het klimaat is hier heel anders dan in Vancouver. Het is hier nu eind van de zomer, maar het is nog steeds 30 graden en de luchtvochtigheid is hier heel hoog. Dat maakt het erg benauwd en broeierig, helemaal niet fijn. Alle winkels, kantoren en malls hebben sterke airco’s, dus je loopt in je zomeroutfit met 30 graden op straat naar een koffiezaakje waar je het vervolgens hartstikke koud hebt. Net als de zomers, zijn de winters hier ook extreem. Vanaf november wordt het hier steenkoud en valt er heel veel sneeuw. Ik ga dat hopelijk niet meemaken, want dan ben ik alweer terug in Vancouver! Ik hou wel van de winter en sneeuw, maar alleen hoe ik dat gewend ben in Nederland, en geen -30 en drie maanden lang meters sneeuw zodat je bijna niet naar buiten durft! Dat is hier dus heel normaal, die extreme winters, ze hebben hier zelfs ‘Underground City’ een verzameling aan enorme winkelcentra die met elkaar verbonden zijn en ook verbonden zijn met een aantal grote kantoren en metrostations. Als je een beetje downtown woont en werkt, hoef je dus helemaal niet naar buiten!

Au revoir!