Hallo! Groetjes vanaf Granville Bridge!

Het einde van de zesde week nadert. Het voelt eerlijk gezegd alsof we hier al zes maanden zijn. De verhuizing, de komst van de katten, het bezoek van vrienden en de vele leuke dingen die we hier al gedaan hebben dragen daar aan bij. We hebben alleen nog geen baan, en dat knaagt toch een beetje. Het wordt nu hoog tijd dat daar een beetje schot in begint te komen, want het geld vliegt de deur uit! En niet alleen daarom, ook zou het enorm helpen om onze toekomst in Canada na april 2017 zeker te stellen.

We zijn eigenlijk naar Canada gekomen op een visum dat niet geheel bedoeld is voor mensen zoals wij. Het “working holiday” Visa is namelijk bedoeld om studenten/jongeren de mogelijkheid te geven om te reizen en werken in Canada voor een periode van 1 jaar. Echter is de enige vereiste om in aanmerking te komen voor dit visum dat je jonger dan 31 bent en dat je je op tijd registreert. Dat hebben we in 2015 gedaan en dus zijn we nu hier.

Waarom onze keuze voor dit Visum? Wel…vanwege de vervolgprocedure voor een lange termijn visum. Ik zal het even uitleggen, heb je even?

ee-1

In Canada heb je voor een vijfjarig werkvisum het “Express Entry” systeem. Dit is een uitgebreid en ingewikkeld en vooral ook duur! en traag! systeem. Als je alles goed doet resulteert het in wat ze hier een “PR” of “Permanent Residency” noemen. Als je die eenmaal hebt, zit je geramd want dan mag je vijf jaar lang wonen en werken in Canada en kun je een stuk eenvoudiger verlengen.

Maar goed, nog even terug naar die Express Entry. Het Express Entry werkt als volgt:

Registratie kan alleen als je aan de minimale voorwaarden voldoet, te weten:

  • Je bent een skilled worker (bijvoorbeeld manager, architect, accountant) of beheerst een skilled trade (bijvoorbeeld dakdekker, lasser, timmerman)
  • Je hebt in het geval van skilled worker de juiste diploma’s om dat aan te tonen
  • Je hebt met succes een IELTS Toets afgenomen. Deze toets test je Engelse spreek,schrijf en luistervaardigheid ($$$)
  • Al je diploma’s zijn gelegaliseerd en door een erkent bureau vertaald ($$$)
  • Later in het proces: Je kan een verklaring van goed gedrag aanleveren en door een medical exam komen

Indien je aan deze eisen voldoet kan en mag je je inschrijven voor de Express Entry. Maar dan ben je er nog lang niet hoor! Je inschrijving wordt begeleid met een puntentelling. Je kan maximaal 1200 punten krijgen. Jouw puntentotaal wordt bepaald door een grote hoeveelheid factoren waaronder:

  • Het hoogst genoten opleidingsniveau
  • Het aantal jaren werkervaring op het skilled worker niveau
  • Je leeftijd
  • De score van je Engelse IELTS toets
  • Het aantal jaar Canadese werkervaring dat je hebt gedaan (helaas pas punten bij >1 jaar)
  • De bovenstaande gegevens van je partner (je doet dit namelijk maar voor 1 persoon, de ‘partner’ registreert zich met jou mee)
  • 600 BONUS punten: als je genomineerd bent door een werkgever via het PNP (kom ik later op terug)

Elke twee weken word er een grabbel gedaan in de poule met mensen die zich hebben ingeschreven. De bovenste laag met punten wordt dan uitgenodigd om hun inschrijving compleet te maken. Ik ga je niet vermoeien met de documenten die ze voor het compleet maken van die inschrijving allemaal vragen want dan ben je nog zeker een kwartier aan het lezen. Gemiddeld genomen is de laagste persoon die een uitnodiging ontvangt iemand met een punten totaal van ongeveer 500 punten. Soms meer, soms iets minder.

Zonder werk en werkervaring in Canada komen wij aan ongeveer 450 tot 500 punten. Dan gaan we er gemakshalve wel van uit dat we onze IELTS test goed maken. Deze test moeten we nog inplannen maar kan vrij cruciaal zijn omdat er ongeveer 50 punten mee verloren/gewonnen kunnen worden. Volg je het nog?

Zoals ik hierboven al meldde, zijn er ook nog bonus punten te verkrijgen via het PNP (Provincial Nominee Program). In het kort hout dat in dat een eventuele werkgever tegen de overheid van de provincie (in ons geval British Columbia) kan zeggen dat ze zonder Kevin of Astrid hun werk echt niet zo goed kunnen doen en dat Kevin of Astrid dus enorme waarde toevoegen aan de lokale maatschappij. Hoppa! 600 puntjes. Maar ja, we kunnen hier natuurlijk alleen aan een baan komen als we hier zijn en een werkvisum hebben. Vandaar dat we dit Visum gekozen hebben!

En daarom is het, los van de zeer welkome $$$$, momenteel ook zo belangrijk dat we aan een goede baan komen. Met die 600 extra punten maakt het allemaal niets meer uit wat we verder aan punten vergaren. Bij de eerste de beste trekking zitten we dan ‘safe’ en krijgen we onze ‘letter of invitation’, wat zo veel inhoudt als; succes met het verzamelen van een enorme berg aan documenten die je binnen 60 dagen bij de Canadese overheid moet aanleveren.

Tot slot is er dan nog een heel klein addertje onder het gras. De procedure voor een PR kan namelijk NA het aanleveren van al je gegevens (dus na die 60 dagen) nog steeds zes hele maanden duren. Dat betekend dat als je met minder dan zes maanden te gaan op je huidige Visum nog niet alle papierwerk hebt aangeleverd, je het risico loopt alsnog het land te moeten verlaten (en je baan moet opzeggen!). Nou zijn daar, zo hebben we inmiddels van lotgenoten geleerd, wel weer wat vieze truucjes voor, maar het is een risico dat we liever vermijden.

Groetjes en tot snel weer!